U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Info Brief 53 Aalst, 06 NOVEMBER 2017

Posted 2-12-17

◙ ◙ Ricardo Falla gelauwerd

◙ ◙ 28 hoge Omes voor het gerecht

◙ ◙ 20 Jaar Flor Ayuda

◙ ◙ Stop the Killings

◙ ◙ Miguel Angel Asturias 50 jaar Nobelprijs Literatuur

◙ ◙ Ricardo Falla gelauwerd

             Zoals reeds gemeld werd Ricardo Falla, Guatemalteeks jezuïet en antropoloog, uitgenodigd om de 3de QuetzalPrijs van Guatebelga vzw in ontvangst te nemen. Dit gebeurde op 24 oktober in de solidaire gemeente Herent.

           

            Hij was ook te gast op de KULeuven ter gelegenheid van een symposium over 'trasitional Justice,' verder in Antwerpen bij de Universitaire Stichting voor Ontwikkelingssamenwerking (USOS), in Gent bij de Vrienden van Eric Gruloos (VEG) en in Menen op  bezoek bij de familie Berten.

 

 

            We zullen die gebeurtenissen uitgebreid verslaan in het tweemaandelijks infobulletin van november-december.

 

◙ ◙ 28 hoge Omes voor het gerecht

            Miguel Ángel Gálvez, de 'Eerste Rechter voor Hoog Risico B' besloot 28 van de 30 beschuldigden in de zaak 'La Línea,' voor een rechtszaak te brengen.

 

            Onder de beschuldigden figureren  de belangrijkste kopstukken van de criminele organisatie, zijnde ex-president  Otto Pérez Molina en  ex-vicepresidente Roxana Baldetti. Ze worden beschuldigd van douanefraude, onrechtmatige zelfverrijking en onwettige vereniging. Ze zullen moeten verschijnen voor een mondelinge en publieke rechtszaak.

◙ ◙ 20 Jaar Flor Ayuda

            Op 5 november vierden onze Nederlandse buren van  Flor Ayuda hun 20ste verjaardag van hun ontstaan en werking in Guatemala. 

            Flor Ayuda helpt mensen in Guatemala op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg, vooral gericht op zelfwerkzaamheid van de lokale bevolking. Hun projecten omvatten o.a. een school voor basis- en voortgezet onderwijs, een technische school, een beurzenprogramma, vrouwencursussen en een kliniek.

            Vitalino Cuca, directeur van de Guatemalteekse Vereniging voor Integrale Ontwikkeling (AGDI), hun partner in Guatemala, gaf uitleg.

 

◙ ◙ Stop the Killings

            Onlangs vergaderden we met een kerngroep in Brussel. Zoals elk jaar zal ook nu een initiatief plaats grijpen rond vervolging en misdaden tegen vakbondsmensen in Guatemala, Filippijnen en Colombia. Noteer alvast de datum en de plaats in jullie agenda's.

                                               

            Dinsdag 12 december vanaf 18.30u. in De Markten, Graanmarkt 5 - 1000 Brussel.

           

            Vorig jaar schoven we Daniel Pascual, de voorman van de boerenorganisatie CUC vooruit, binnen het kader van het algemeen strijdthema 'Gezondheidszorg voor Iedereen - Santé!' van een 20tal vakbonden en NGO's, gekoepeld in 11.11.11.-Nationaal .

             Het programma is nog niet rond. Een volgende keer wijd ik verder uit over de concrete informatie.

 ◙ ◙ Miguel Angel Asturias 50 jaar Nobelprijs Literatuur

 

            We zouden het haast vergeten. 

            Maar in Guatemala puilen de verschillende culturele centra, theaters, boekenwinkels, kranten, bibliotheken, enz… uit van activiteiten rond de 50ste verjaardag van de toekenning van de Nobelprijs voor Literatuur aan Miguel Angel Asturias.

            In Latijns-Amerika gaat deze heuglijke mijlpaal alleszins  niet onopgemerkt voorbij.

            In Zweden organiseerde de Guatemalteekse ambassade een opmerkelijke herdenking.     

 

Guido De Schrijver  -  'Solidair met Guatemala' - Lidorganisatie van CIFCA