U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Info Brief 50 Aalst, 12 OKTOBER 2017

Posted 17-10-17

◙ ◙ Kleine Helden

◙ ◙ Vereniging van Volksonderwijs 

◙ ◙ Uit 'Missiebrief oktober 2017 van zuster Denise' (Jacht-Heverlee)(fragment)

◙ ◙ Kleine Helden

             Mensenrechtenactivisten, waarom zetten ze hun leven op het spel?

In Gent ontmoetten we een van hen. De avond werd georganiseerd op 9 oktober door Broederlijk Delen, Pax Christi, Amnesty International, Universiteit Antwerpen en Universiteit Gent. Ellen Desmet van Ugent gaf de inleiding.

            Ik vat hier een paar gegevens van haar inbreng met eigen woorden samen.             Mensenrechten beginnen in kleine plaatsen, dicht bij huis. Vandaar waaieren ze uit over veel terreinen van ons leven. Uiteraard op de allereerste plaats recht op het bestaan van ons vege lijf. Wij, mensen, zijn langs alle kanten beschermd.

            Althans als het van officiële zijde afhangt.   In1998 keurden de Verenigde Naties een verklaring goed over mensenrechtenverdedigers. In 2000 werd een speciale rapporteur voor de mensenrechten in de schoot van de Verenigde Naties aangesteld. En in 2011 kwamen de VN nog eens expliciet terug op hun verklaring, omdat die door een ruimer publiek te weinig bekend was. Ook de universiteit van Gent houdt er een Comité voor Mensenrechten op na.

            Daarna kwam Gustavo Illescas uit Guatemala aan het woord. Hij is antropoloog en medeoprichter van het alternatieve mediaplatform 'Centro de Medios Independientes' (CMI). Sinds 2013 werkt hij ook als politiek analist voor de mensenrechtenorganisatie CALDH. Ook hij wordt bedreigd.

            Hij spitste zijn thema toe op het recht van de bevolking op hun grond en hun grondgebied. Die staan sinds een paar decennia sterk onder druk. De staat biedt het grondgebied aan als een koopwaar voor buitenlandse bedrijven. Zo zijn reeds 300 licenties aan multinationals toegestaan. Maar de lokale bevolking biedt weerstand. Daarop gaat de staat de fameuze 'Doctrine voor de Veiligheid' van de jaren '80 weer bovenhalen. Die doctrine heeft het over de 'interne vijand.' Wie is dat dan? Iedereen die de gevestigde orde verstoort. Mensen die opkomen voor hun rechten of voor die van anderen geraken achter de tralies.

            Toch is de bevolking  erin geslaagd om het verloop  van de concessies gedeeltelijk af te remmen.

            Wies Willems van Broederlijk Delen wees erop dat de NGO-werking bemoeilijkt wordt door de schending van de mensenrechten. In Guatemala steunt Broederlijk Delen partnerorganisaties die op hun beurt gemeenschappen begeleiden.

 

◙ ◙ Vereniging van Volksonderwijs

Marleen Renders van de Zusters Jacht-Heverlee schreef:

'We beginnen het nieuwe werkjaar met hoop, aspiraties, en vertrouwen in de mensen die betrokken zijn als begunstigden of als medewerkers.
Ondanks de beroering in de wereld en in het bijzonder in ons mooie Guatemala geloven we in ons werk en de toekomst. We hebben nieuwe doelen gesteld en zijn in nieuwe gemeenschappen  begonnen.
            Dit jaar in de volgende gemeenten: El Milagro zona 6 Mixco, El Limón zona 18, El Durazno, Chinautla, San Julian, zona 6 van Guatemala, Santa Cruz Chinautla, La Ponderosa, Chinautla en La Primavera, Chinautla.

            We zullen werken op het gebied van alfabetisme, lager - en middelbaar onderwijs.

We zijn  klaar voor een nieuwe uitdaging. Het is niet de grote hoeveelheid van mensen die telt  maar de kwaliteit en kwantiteit die we geven in ons werk.'

Missiefeest -  Zuster Marleen Renders  2017 -  reuze barbecue - zondag 22 oktober

11u. -14u. en 17u. - 19u. ( warme maaltijden ) In het Onthaalcentrum 'de Pelgrim' in Scherpenheuvel.

a.keppens@scherpenheuvel.be  of telefonisch 0494/ 18 74 92

 

◙ ◙ Uit 'Missiebrief oktober 2017 van zuster Denise' (Jacht-Heverlee)(fragment)

 

            '… Ondanks al deze natuurrampen en kritieke politieke toestanden is er ook groot en verrassend nieuws: wij zijn eigenaar van een nieuw bouwterrein van 3800 vierkante meter. Daarop kunnen wij 18 nieuwe sociale woningen bouwen van 10 m² x 16 m². De kostprijs van dit nieuw bouwterrein is 380.000 quetzales = 38.000 euros. Dit is veel geld, maar er is geen andere oplossing.

            Ongeduldig wachten wij nu op de officiële eigendomspapieren en de toelating van de gemeente en dan starten wij onmiddellijk met nieuwe moed en veel enthousiasme.

Hierbij zeker een heel speciale dank aan al de medewerkers van onze Vriendenkring Merchtem voor die grote onmisbare financiële hulp voor onze behoeftige families van Tiquisate.'

                       Guido De Schrijver  -  'Solidair met Guatemala' - Lidorganisatie van CIFCA