U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Info Brief 48 Aalst, 25 september 2017

Posted 27-9-17

◙ ◙   Ontmoeting met Leen Van Acker

◙ ◙ Kalmthoutse solidariteit

◙ ◙   Ontmoeting met Leen Van Acker

            Op 22 september kwamen we samen op de kantoren van Studio Globo in Gent. Broederlijk Delen Nationaal nodigde ons uit voor een ontmoeting met Leen Van Acker, die voor enkele weken in België vertoeft. Zij is werkzaam in Guatemala als lokale vertegenwoordiger van Broederlijk Delen.

            Gaven present: Broederlijk Delen, Studio Globo, Vrienden van Erik Gruloos (VEG), Guatebelga vzw, Afobelgica, Serge Berten Comité, Vlaams Guatemala Comité, de Steungroep 'Solidair met Guatemala' en Josué Decavele (Guatemalteeks persfotograaf).

            Leen informeerde ons in verband met de laatste gebeurtenissen in Guatemala. En die hebben elkaar razendsnel opgevolgd. De Internationale Commissie tegen de Straffeloosheid (CICIG) valt al jaren frontaal de corruptie aan in het land. Zelfs de huidige president Jimmy Morales, zijn broer en zijn zoon hebben boter op het hoofd. Om te vermijden dat de commissie te dicht op hun huid zit, probeerde de president de voorzitter van CICIG als 'persona non grata' te verklaren en het land uit te zetten. Dat lukte net niet. Ondertussen gaan de activiteiten van CICIG in samenwerking met het Openbaar Ministerie door om corrupte mensen, die genieten van onschendbaarheid dankzij hun positie in de regering en in het Congres, toch te kunnen vervolgen.

Saúl Bistro was een van de eerste restauranten die Congresleden de toegang weigerden als 'niet gewenst'

            De voorlopige klap op de vuurpijl was de stemming van een resolutie in het Congres om de vervolging en de bestraffing van de corruptie gedeeltelijk af te zwakken. 107 leden stemden voor de resolutie. Daarop ontstond een massaal volksprotest. Woedende mensen omsingelden het Congresgebouw en blokkeerden de vijf in- en uitgangen. Zo gijzelden ze gedurende acht uren de volksvertegenwoordigers. Uiteindelijk moest de politie hen komen bevrijden en hen naar buiten escorteren om hen te beschermen tegen verbale en fysische agressie van de bevolking.

            In tweede instantie werd afgesproken dat wij proberen om in de toekomst meer samen te werken met Broederlijk Delen, vooral met het oog op de campagne van 2019, die Guatemala als concreet land naar voor schuift in haar algemene strijd tegen de honger en voor recht op voedsel. De grote uitdaging: de realiteit niet uit de weg gaan, maar tegelijk een positief verhaal presenteren, dat hoop geeft en stimuleert.

◙ ◙ Kalmthoutse solidariteit

 Patiënt Enelfredo stelt zich voor (fragment):

            'Hallo, mijn naam is Enelfredo Emanuel Pérez López.  Ik ben opgegroeid in de wijk 'El Milagro' in San Rafael Pie De La Cuesta. Op 15 november 2010 was ik samen met mijn vader aan het werk, ik  werd geëlektrocuteerd toen ik vanop een hoogte van 7 meter naar beneden viel. 

            Na 27 dagen in coma te hebben gelegen en nog enkele weken in het ziekenhuis, kwam ik begin 2011 weer terug naar huis. De verschillende breuken die ik had opgelopen waren genezen, maar ik zou voor altijd vanaf mijn middel verlamd blijven.  Enige tijd later hoorden mijn ouders van de Asociación Gissell. Aangezien ik nog te zwak was om naar het revalidatiecentrum te komen, kreeg ik dagelijks bezoek van een kinesist, Mira, toen als vrijwilligster vanuit vzw Tumbador werkzaam in de Asociación Gissell.  Nadat ik thuis genoeg was aangesterkt trok ik meerdere keren per week naar het revalidatiecentrum. Deze therapie heeft mij heel veel geholpen om terug zelfstandig te worden. Ongeveer een jaar nadat ik uit het ziekenhuis ontslagen was, ging ik voor het eerst weer naar school. Momenteel zit ik in de vijfde graad Industrial Bachelor and Expert in Computer Science. Mijn droom is om aan de universiteit Systems Engineer en Telecommunicatie te gaan studeren. 

 

Asociación Gissell werkt samen met de staatsuniversiteit San Carlos

 

In mijn vrije tijd speel ik ‘gürista’ in een bandje jongeren. Ik wil graag iedereen bedanken: mijn familie, de dokters in het ziekenhuis, de mensen van ‘la Asociación Gissell,’ de mensen in België van vzw Tumbador, God en de Maagd Maria, … omdat ze mij een kans gegeven hebben om te leven.  Ook al kan ik mijn benen niet bewegen, ik ben niet aan mijn lot overgelaten.

Saludos, Enelfredo                                        (Uit 'Tumbador Telegram september 2017)

 

Guido De Schrijver  -  'Solidair met Guatemala' - Lidorganisatie van CIFCA