U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Info Brief 46 Aalst, 7 september 2017

Posted 7-9-17

◙ ◙  Kleine Helden

Overal ter wereld neemt het geweld tegen verdedigers van mensenrechten toe. Wat zijn de oorzaken en mogelijke oplossingen?

            Tijdens drie gespreksavonden gaat Broederlijk Delen 

op zoek naar antwoorden. Activisten uit Guatemala, Israël en Congo, die samenwerken met Broederlijk Delen, getuigen over hun persoonlijke ervaringen.

           

'Zij zijn onze ‘Kleine Helden,' burgers die zich in hun dagelijkse leven, ondanks alle risico's, blijven inzetten voor de verbetering van de mensenrechtensituatie in hun land. We gaan ook in gesprek met andere experts en staan stil bij de uitdagingen voor de internationale gemeenschap.'

Gustavo Illescas in België 

Panelgesprek in Brussel

'Digital Together' polst naar manieren waarop de digitalisering van de samenleving kan bijdragen tot nieuwe vormen van collec- tiviteit. Hoe kan die digitalisering een rol spelen in de transitie naar een socialere en ecologische samenleving?
'Ecopolis' is het jaarlijks rendez-vous voor wie bezig is met een duurzame toekomst. Deze derde editie brengt opnieuw experten uit binnen- en buitenland samen voor een dag met inspirerende debatten, workshops en documentaires.

Met Kate Raworth, Aral Balkan, Hanan Challouki, Luise Tremel, Gustavo Illescas, Alicja Gescinska, Jeroen Olyslaegers, Gaea Schoeters, Hans Bogaert, Wouter van Noort, Séverine Dusollier, Ibrahim Mohamoud (CAGE), Ana Naomi de Sousa (Forensic Architecture, deze zomer te gast op dOCUMENTA 14) en vele anderen.

Waar: Kaaitheater, Sainctelettesquare 20, Brussel

Wanneer: 8 oktober 2017 - 11:00 tot 18:00                                                      Debat / Lezing

8 oktober 2017 - 

11:00 tot 18:00

Mensenrechtenverdedigers in Guatemala

 

Panelgesprek met Gustavo Illescas (CMI, Guatemala), Eva Brems (Professor Mensenrechten UGent), Ellen Desmet (Mensenrechtencentrum UGent), Wies Willems (Broederlijk Delen).

 

Tijdens deze eerste avond focussen we op de bedreigingen voor activisten die opkomen voor de bescherming van de natuur en het leefmilieu in Guatemala. Het grondstoffen- en energiebeleid van de overheid leidt er tot gewelddadige onderdrukking van de inheemse bevolking en sociale organisaties.

            Gustavo Illescas is journalist en medeoprichter van het alternatieve mediaplatform Centro de Medios Independientes (CMI). Sinds 2013 werkt hij daarnaast als politiek analist voor de mensenrechtenorganisatie CALDH.

            Omwille van zijn kritische verslaggeving over landconflicten kreeg Gustavo al meermaals bedreigingen. Hij was ook rechtstreekse getuige van talrijke mensenrechten schendingen door bedrijven en de overheid.

Professor Eva Brems van de Universiteit Gent verzorgt de inleiding. Gustavo Illescas en Wies Willems van Broederlijk Delen gaan daarna in gesprek met het publiek, onder leiding van Ellen Desmet (Mensenrechtencentrum UGent).

 

 

Op maandag 9 oktober om 19u30, filmzaal Plateau, Paddenhoek 3, Gent. Vertaling Spaans-Nederlands wordt voorzien.

 

 

'Kleine Helden' is een initiatief  van Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen, in samenwerking met Universiteit Gent, Universiteit Antwerpen en Amnesty International Vlaanderen.

 

Guido De Schrijver  -  'Solidair met Guatemala' - Lidorganisatie van CIFCA