U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

.


 

'VERDWENEN VULKANEN'

BOEK VAN GUIDO DE SCHRIJVER

KUN JE BESTELLEN.

 guidods@skynet.be

 15 euro (+ 4 euro verzendingskosten)

Storten: Guido De Schrijver  - 9300 Aalst - BE61 8916 6408 2117


Bezoek ook de website van onze partner.

Info Brief 41 Aalst, 8 augustus 2017

Posted 7-9-17

◙ ◙ Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten in Guatemala

◙ ◙  Sololá steunt Iván Velásquez

Een delegatie van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten (CIDH) realiseerde een  controlebezoek ter plekke over de situatie in het land.

Onder leiding van de voorzitter de  Peruviaan Francisco Eguiguren Praeli

ontmoetten ze vertegen- woordigers van de regering en van verschillende sectoren van de civiele maatschappij naast ook particulieren. Ze verbleven vijf dagen in Guatemala en reisden doorheen het land.

                       In haar verklaringen wees de delegatie op het feit dat verschillende oorzaken die eertijds aan de grond lagen van het intern gewapend conflict blijven bestaan. Ze stipte ondermeer aan de armoedesituatie, het gebrek aan gerechtigheid en de onzekerheid.

            De leden van de delegatie hadden het ook over het gerechtsapparaat. Ze wezen op het gevaar dat personeel van Justitie loopt, op het gebrek aan juridische zekerheid, het complexe van de gerechtszaken vanwege de corruptie, het gebruik en misbruik van beschermingsprocedures om processen te vertragen en de hele troebele en complexe situatie. Ze wezen daarbij op het enorme belang van de strijd tegen de corruptie en de straffeloosheid.

             De klachten van de civiele maatschappij waren de hoofdmoot. De lijst van problemen is enorm. Uiteraard kon het Secretariaat van Sociaal Welzijn van de President niet ontsnappen. Een regelrechte ramp met de veelvuldige tragedies ondermeer in de jeugdcentra. De dood van 42 meisjes in 'Hogar Seguro Virgen de la Asunción' was de klap op de vuurpijl. 

Volgens de voorzitter van de Commissie bevindt Guatemala zich op een soort kruispunt. De regering en de maatschappij moeten beslissen of ze  willen vooruitgaan en structurele factoren willen aanpakken die gedurende lange tijd een gewapend conflict veroorzaakten. Ofwel gaat men achteruit of blijft men ter plaatse trappelen en blijven de problemen maar aanslepen.

Carlos Raúl Morales, minister van Buitenlandse Zaken hoopte alvast dat door dit bezoek het land uit kapittel 4 van de Commissie gelicht wordt en de sancties ongedaan gemaakt worden. Immers in 2015 kreeg Guatemala die sancties over zich heen omdat de regering weigerde nog langer speciale rapporteurs en experten in de materie van de mensenrechten over de vloer te krijgen

        

    Mario Coolen die gedurende enkele jaren vanuit Solidaridad Nederland de slachtoffers en familieleden van de genocide begeleidde in het uitbrengen en optekenen van hun verhaal, meldde ons dat de Commissie spoedig zal besluiten of ze de zaak van Santa Lucía Cotzumalguapa op haar agenda gaat plaatsen. 

◙ ◙  Sololá steunt Iván Velásquez

 Eenenzeventig  gemeenschapsburgemeesters erkenden het belang van de  werkzaamheden  van de Internationale Commissie tegen  de Straffeloosheid (CICIG) en verklaarden voluit hun steun aan de voorzitter Iván Velásquez.  

 'De strijd tegen de corruptie is niet voor enkele maanden of jaren. Het moet een permanente wil van de bevolking zijn,' drukte hij de aanwezigen op het hart.

 

Guido De Schrijver  -  'Solidair met Guatemala' - Lidorganisatie van CIFCA