U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

.


 

'VERDWENEN VULKANEN'

BOEK VAN GUIDO DE SCHRIJVER

KUN JE BESTELLEN.

 guidods@skynet.be

 15 euro (+ 4 euro verzendingskosten)

Storten: Guido De Schrijver  - 9300 Aalst - BE61 8916 6408 2117


Bezoek ook de website van onze partner.

Info Brief 40 Aalst, 17 juli 2017

Posted 7-9-17

◙ ◙ Delegatie CUC in België

Begin juli kregen we bezoek van twee leden van de boerenorganisatie CUC uit Guatemala.

Daniel Pascual is de coördinator van de organisatie en leeft onder constante bedreiging door groepen die gelinkt zijn aan de bedrijven en ex-militairen.

 

 

 

 

 

 

Hij werd vergezeld door Irene Barrientos

CUC besteedt veel aandacht aan de genderproblematiek. Die zoekt een evenwicht in de deelname van mannen en vrouwen aan alle activiteiten. Irene  is daarvoor verantwoorde- lijk. Ze vertegenwoordigt ook CUC bij het Technisch Overleg van het regeringsbeleid voor de bescherming van de verdedigers van de mensenrechten.   

           

           

Ze waren op doortocht en deden enkele Europese landen aan om uit te komen in Baskenland.

            Hier bij ons namen ze in Brussel deel aan de bijeenkomst van de verschillende NGO's die werken rond Guatemala. De Belgische regering die subsidies verstrekt eiste dat de verschillende NGO's een document opstelden. Daarin moesten ze een 'Analyse van Gemeenschappelijke Context' over Guatemala weerspiegelen. In december 2015 keurde minister voor ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo dit document goed.

Ook Marta Ibero van CIFCA gaf present.

            Bert Janssens, stafmedewerker van de Vlaamse Gemeenschap voor Steden en Gemeenten (VVSG)  zat de bijeenkomst voor.

            OXFAM Solidariteit heeft een project met CUC. Het loopt eind dit jaar af.  Irene ging pleiten om het project te verlengen.

 

            Met Daniel ging ik op bezoek bij de 'Europese Dienst voor Extern Optreden' (zo'n beetje het ministerie van buitenlandse zaken van de Commissie).    We ontmoetten er het Hoofd en een functionaris van die Divisie die instaat voor Mexico, Centraal-Amerika en de Caraïben. 

 

            Daniel legde de staat Guatemala als een lijk op tafel en voerde een heuse dissectie uit. Het was duidelijk dat de heren van de Commissie er alles van wisten en misschien nog veel meer. Daar is CIFCA niet vreemd aan.

            Een uitspraak van het Hoofd van de Divisie viel me sterk op: 'Het is voor ons belangrijk de werkelijke agenten voor de verbetering in het land te identificeren, dat we beter begrijpen wie wie is."

 

Stad Aalst steunt CUC met de subsidiëring van een jaarlijks project.

 (met solidaire  vrienden in Brussel)

             Via Campesina is een internationale beweging die boerenorganisaties, kleine en middelgrote producenten, plattelandsvrouwen en jongeren, inheemse gemeenschappen, boeren zonder grond en seizoenarbeiders coördineert. De beweging is samengesteld uit 164 organisaties afkomstig uit 73 landen, waaronder CUC uit Guatemala. Om de vier jaar grijpt een internationale conferentie plaats.  

            Van 16 tot 24 juli dit jaar gaat die conferentie door in Baskenland. Voorafgegaan door de IVde Internationale Vergadering van de Jeugd en de Vde Internationale Vergadering van Boerenvrouwen.       

            Einddoel van de CUC-delegatie: Conferentie van Via Campesina in Euskal Herria. De agenda wordt bepaald door de crisis die heerst in de economie, het milieu en de voeding wereldwijd. Er wordt gezocht naar alternatieven die de voedselsoevereiniteit en de landbouw van kleine boeren bieden tegenover de agrobusiness en het heersend neoliberaal model. Samen onderzoeken de deelnemers strategieën tegen het 'groen kapitalisme' en het ontvreemden van gronden en van andere gemeenschappelijke goederen die het evenwicht tussen de aarde en de mensheid in gevaar brengen.  

Guido De Schrijver  -  'Solidair met Guatemala' - Lidorganisatie van CIFCA