U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

.


 

'VERDWENEN VULKANEN'

BOEK VAN GUIDO DE SCHRIJVER

KUN JE BESTELLEN.

 guidods@skynet.be

 15 euro (+ 4 euro verzendingskosten)

Storten: Guido De Schrijver  - 9300 Aalst - BE61 8916 6408 2117


Bezoek ook de website van onze partner.

Info Brief 34 Aalst, 17 mei 2017

Posted 24-6-17
◙ ◙ Prehistorie? Ja en neen 
◙ ◙  Herdenkingen ook op papier 
◙ ◙ Minder misbruik door nieuwe arbeidsinspectiewet in Hondu
ras
◙ ◙ Prehistorie? Ja en neen 

            Walter Voordeckers werd vermoord op 12 mei 1980 in zijn parochie. 37 jaar geleden. Maar hij wordt nog elk jaar - niet alleen in België, maar ook in de straten van Santa Lucía -herdacht. 

In 2014 gaf José Roberto Paz Gularte (zoon van de advocaat die op de foto het kruis draagt) aan zijn thesis voor licentiaat in de antropologie voor de staats- universiteit San Carlos de volgende titel: 'Symbolisme in de staatsagressie tegenover de katholieke priester Walter Voordeckers in Santa Lucía Cotzumalguapa gedurende de regering van generaal Romeo Lucas Garcia (1978-1980).  

Een fragment:

'De veiligheidsdiensten van de staat zagen Walter als deel van een 'subversieve organisatie,' die op haar beurt deel uitmaakte van de lokale macht van de gemeenschap. En dus was het nodig hem te elimineren. Dienaangaande lezen we in de documenten van de Internationale Waarheidscommissie (CEH - 1999): 'De lokale macht van de gemeenschappen werd  in vele streken onderworpen aan nieuwe structuren, zoals de Burgerpatrouilles voor Zelfverdediging, Ontwikkelingspolen en nieuwe evangelische kerken.'  Walter moest uit de weg geruimd worden om drie doelstellingen te bereiken: de boerenorganisatie straffen vanwege haar overwinning tijdens de staking, de katholieke kerk en de religieuzen die de stroming van de bevrijdingstheologie aankleefden een slag toedienen en de gemeenschap onthoofden van haar leiders om de lokale macht te vervangen in de belangrijkste gemeente van de suikerrietindustrie.' 

               Vorig jaar overhandigende de 'Vereniging Herinnering, Herwaardering en Hoop van Santa Lucía Cotzumalguapa' (AMDE) een verzoek aan het gemeentebestuur van Santa Lucía om de naam van padre Walter Voordeckers te geven  aan de straat die vanaf het centrum en de kerk naar het kerkhof loopt. Het gemeentebestuur heeft tot nog toe geen antwoord gegeven. 
◙ ◙  Herdenkingen ook op papier 
               De Vereniging Herinnering, Herwaardering en Hoop van Santa Lucía Cotzumalguapa (AMDE) overhandigde ons de primeur van het boek 'Boerenstrijd en Pastorale Werking in de Kuststreek van Guatemala.' De ondertitel spreekt boekdelen: 'We leven. We zijn erin geslaagd te overleven en we gaan door met de strijd.' 

            De overhandiging gebeurde vorig jaar middels de goede diensten van Broederlijk Delen. En dit omdat de steungroep 'Solidair met Guatemala' hier in Vlaanderen  de nodige fondsen verzamelde voor het opzoekingswerk en de publicatie.               

Nu pas werd het werk op grote schaal gedrukt en onlangs voorgesteld in Santa Lucia voor een tachtigtal aanwezigen, hoofdzakelijk families en slachtoffers van de repressie van toen. En op 24 mei wordt het werk gepresenteerd in het salon 'Rafael Landívar' van de Nationale Bibliotheek van de hoofdstad.  
 
(Op de foto: tweede van links Jan Vandeveire van AVANCSO, uiterst rechts Dora Mirón, voorzitster van AMDE) 
◙ ◙ Minder misbruik door nieuwe arbeidsinspectiewet in Honduras            In Honduras is er een grote stap gezet voor de rechten van arbeiders. Een nieuwe wet legt hoge boetes op aan werkgevers die arbeidsinspecteurs hinderen. "Voortaan zullen werkgevers wel twee keer nadenken alvorens de wet te schenden."

            Voorheen betaalden werkgevers liever een boete van 1000 Lempiras (€ 40) wanneer ze de toegang van arbeidsinspecteurs tot de fabriek weigerden. In de nieuwe wet bedraagt de boete 250.000 Lempiras (€ 10.000).                          Stijn Roovers - FOS Socsol - DWM 

 

Guido De Schrijver  -  'Solidair met Guatemala' - Lidorganisatie van CIFCA