U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

.


 

'VERDWENEN VULKANEN'

BOEK VAN GUIDO DE SCHRIJVER

KUN JE BESTELLEN.

 guidods@skynet.be

 15 euro (+ 4 euro verzendingskosten)

Storten: Guido De Schrijver  - 9300 Aalst - BE61 8916 6408 2117


Bezoek ook de website van onze partner.

Info Brief 33 Aalst, 12 mei 2017

Posted 24-6-17
◙ ◙ Twee dagen zwoegen
◙ ◙  Volksvertegenwoordigers wakker schudden 

◙ ◙ Laureaat 2017

◙ ◙ Twee dagen zwoegen
               24 en 25 april, de eerste Algemene Vergadering van CIFCA dit jaar. We waren met 25 om de klus te klaren. Dit keer bestond de agenda - naast de obligate statutaire rompslomp -  hoofdzakelijk uit voorbereidende stappen om tot een fusie te komen tussen het Europees Netwerk van CIFCA en dat van Grupo Sur. CIFCA is ons onderhand al voldoende bekend. 
               Grupo Sur is samengesteld door OXFAM Solidariteit (België), Terre des Hommes (Saint-Denis - Frankrijk), Action Solidarité Tiers Monde (ASTM - Groot Hertogdom Luxemburg),  Entrepueblos (Barcelona), MUNDABAT (Bilbao, Baskenland) en het Griekse Comité voor Internationale Democratische Solidariteit (EEDDA). 

                              Het zat er al eerder aan te komen. In  het recente verleden werd meermaals met succes samengewerkt in het lobbywerk ten overstaan van de Europese Unie.  

    
               Bovendien is het van de kant van CIFCA nodig gebleken een tandje bij te steken, gezien de verminderde belang- stelling van de Europese Unie voor Centraal-Amerika.  
               Anderzijds zijn nogal wat moeilijkheden te overstijgen om zover te geraken. CIFCA 'zit op' Centraal-Amerika en Mexico. Grupo Sur op de Andesgebieden en Cuba. Grupo Sur draagt ondermeer ook een uitgesproken feministisch kenmerk en geeft speciale aandacht aan het geweld tegen vrouwen en feminicide.         
               CIFCA zal zich - eens de fusie een feit is - meer en meer richtten tot het continentale Latijns-Amerika, althans bij bepaalde specifieke gelegenheden, b.v. de Ministeriele Samenkomst van de Europese Unie en de landen van Latijns-Amerika en de Cariben die om de twee jaar plaats grijpt.  
               Er is alleszins nog werk aan de winkel. Tijdens de volgende Algemene Vergadering in oktober dit jaar zullen we al heel wat verder staan. 
 
◙ ◙  Volksvertegenwoordigers wakker schudden 
               Ter gelegenheid van Moederdag richtte op 10 mei de Werkgroep tegen de Gewelddadige Ontvoering en Verdwijning in Guatemala (FAMDEGUA, GAM, Internationaal Centrum voor Onderzoek van de Mensenrechten -CIIDH en Stichting van de Gerechtelijke Antropologie - FAFG ), samen met de getroffen families, een oproep tot de 158 volksvertegenwoordigers om het wetsvoorstel 3590 goed te keuren. Dat wetsvoorstel voorziet in de oprichting van een Nationale Commissie voor Opsporing van Slachtoffers van Gewelddadige Ontvoering en Verdwijning.'

Het ligt al tien jaar in de schuif van het Congres.

'Want een volk dat zijn verleden niet erkent, veroordeelt zichzelf om hetzelfde over te doen in de huidige tijd.'

 

◙ ◙ Laureaat 2017

 

            Met Guatebelga vzw loven we om de twee jaar een QuetzalPrijs uit aan een persoon of groep in Guatemala die zich uitzonderlijk verdienstelijk maakt voor de democratie en de mensenrechten in het land.

Na rijp beraad heeft de Jury beslist de Quetzalprijs 2017 toe te kennen aan Ricardo Falla, jezuïet en antropoloog,  voor zijn jarenlange inzet voor de Mayabevolking en de achtergestelde bevolking van Guatemala in het algemeen, onder andere via zijn doorleefde aanwezigheid in de 'Gemeen- schappen in Verzet' tijdens de burgeroorlog en zijn geschriften die een brug proberen te slaan tussen de verschillende culturen in Guatemala en de interculturele invulling van zijn priesterschap.  

 

Guido De Schrijver  -  'Solidair met Guatemala' - Lidorganisatie van CIFCA