U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Verkiezingen oktober 2015

Posted 4-11-15

Verkiezingen

oktober 2015

 

In de loop van de maand oktober vond de tweede verkiezingsronde plaats. Dit keer ging het over de verkiezing van president en vicepresident van het land.

Bij de eerste ronde in september kregen Sandra Torres, kandidaat voor de Partij van Nationale Eenheid (UNE) en Jimmy Morales, kandidaat voor de Partij van Nationale Convergentie (FCN-Nación) een meerderheid van de stemmen achter zich. In oktober won Jimmy Morales met haast 68% van de stemmen de verkiezingen. Meer dan 46% van de stemgerechtigden kwam niet meer opdagen. Zijn belangrijkste steun kwam vanuit de wereld van de grote bedrijven en de middenklassen uit de steden. Daarnaast kreeg hij ook stemmen vanuit het binnenland, met name van de voormalige gewapende burgerwachten, die zich tijdens het intern gewapend conflict consolideerden.

De winnaar is bij het publiek in het algemeen vooral bekend als acteur van verschillende televisieprogramma's. Maar in feite is zijn partij gesticht en wordt geleid door gepensioneerde militairen. Bovendien is ze gelinkt aan de partij van ex-president Otto Perez Molina. Die man werd onlangs veroordeeld, niet voor zijn rol in de genocide van de jaren 80, maar wel voor grootschalige corruptie die onlangs ontdekt werd. Maar als professioneel acteur slaagt de verkozene Morales erin om een imago van correcte burger op te hangen. Iemand die ver verwijderd is van de politieke spelletjes van de laatste jaren en die dus ook niet besmeurd is door corruptie. Integendeel, iemand die zich in zijn toespraken aandient als praktisch christen, die een missie, door God geïnspireerd, op zich genomen heeft. Deze positie zal hij wellicht in de volgende periodes aanhouden. Want zijn eerste verklaringen na de verkiezingsuitslag gingen in die richting, namelijk dat zijn uitverkiezing een mandaat van God is.

 

In zijn toespraak als gewonnen kandidaat bekrachtigde hij dat zijn beleid de richting zal uitgaan die hij tijdens de campagne voorhield: de aandacht voor de volksgezondheid, het versterken van de kwaliteit van het onderwijs, de strijd tegen de corruptie en uitgesproken steun voor de groepen en sectoren die produceren. In dat verband heeft de verkiezingswinnaar zich voortdurend geuit als een sterke voorstander van de grote mijnbedrijven, van de hydro-elektrische ondernemingen en de producenten van bio-energie. Daaromtrent zei hij dat de onwil van de lokale gemeenschappen tegenover die bedrijven te wijten is aan het feit dat zij de voordelen van die uitbatingen niet kennen.

 

De vrees bestaat erin dat de nieuwe regering een herschikking van het bondgenootschap tussen grote bedrijfsleiders en ex-militairen voorstaat. En dat hij zal onderhandelen met dezelfde politici die de laatste jaren het congres hebben gedomineerd. Daardoor is er geen zicht op mogelijkheid tot verandering ten voordele van de noden, de eisen en de strijd voor de rechten van de gemeenschappen die hun grondgebied willen verdedigen. Ook zal het moeilijk zijn om te vermijden dat sociale programma's misbruikt worden om verkiezingspubliek te winnen. Heel wat wetsveranderingen liggen in de schuif van het Congres te wachten op bekrachtiging. Maar het zal andermaal heel moeilijk worden om de verschillende voorstellen ten voordele  van de bevolking goedgekeurd te krijgen.