U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

President Otto Pérez Molina in de gevangenis

Posted 4-9-15

President Otto Pérez Molina in de gevangenis

 

Eerst was het de beurt aan vicepresident Roxana Badetti om haar onschendbaarheid te verliezen, af te treden en aangehouden te worden voor miljoenenfraude. Daarna kwam de president himself aan de beurt, daar bewezen werd dat hij zelf ook in fraudezaken gewikkeld was. Het Hooggerechtshof ging in op de klacht voor medeplichtigheid aan grootschalige corruptie en richtte  een verzoek tot het parlement om de immuniteit van de president op te heffen. Daarop keurde het parlement dat verzoek goed op 1 september 2015. Op woensdag 2 september om middernacht diende de president alsnog zijn ontslag in, waardoor de weg vrij was om hem gerechtelijk te vervolgen. Ondanks de euforie van brede bevolkingslagen in Guatemala blijft toch een wrange smaak na omdat de ex-generaal en kaibil (speciale moorddadige elitegroep van het leger) zich voor de fraude zal moeten verantwoorden en niet voor onder meer de beschuldigingen voor betrokkenheid bij de genocide tijdens de militaire dictatuur. 

Ondanks de euforie van brede bevolkingslagen in Guatemala blijft toch een wrange smaak na omdat de ex-generaal en kaibil (speciale moorddadige elitegroep van het leger) zich voor de fraude zal moeten verantwoorden en niet voor onder meer de beschuldigingen voor betrokkenheid bij de genocide tijdens de militaire dictatuur.