U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Actualiteit 

Guatemala tussen aarzelende democratie en harde repressie

Posted 12-6-16

Gerechtelijke strijd tegen de genocidaire junta-generaals van Guatemala van de jaren 1980 en tegen de maffiosi van nu is geen sinecure. Internationale druk laat zich echter alsmaar meer gelden, politiek en financieel, onder meer door steun aan de Internationale Commissie tegen de Straffeloosheid.

Read the rest of this entry »

Proces rond seksuele slavernij - 10 februari 2016

Posted 12-2-16

Begin februari kwam een merkwaardig proces op dreef. Twee ex-militairen die beschuldigd werden van geweld en seksuele slavernij tegen vijftien Maya vrouwen tijdens het gewapend conflict staan voor de rechtbank. De misdaden gebeurden tussen 1982 en 1986 in het militaire detachement Sepur Zarco in de gemeente El Estor in de oostelijke provincie Izabal aan de Atlantische Oceaan.

Read the rest of this entry »

Guatemalteekse ex-militairen voor de rechter

Posted 16-1-16

Jarenlang hebben ze zich onaantastbaar geacht, gepensioneerde militairen die hoge functies bekleedden tijdens de genocide van begin de jaren '80 (waarbij naar schatting 250.000 mensen om het leven gebracht werden). Het zag ernaar uit dat de enige die als zwart schaap opdraaide al de anderen uit de wind moest zetten. Alhoewel. Ex-generaal en staatschef de facto Efraín Rios Montt werd in 2013, na een jarenlang juridisch getouwtrek en een bikkelharde procedure strijd, wel degelijk tot 80 jaar gevangenschap veroordeeld. Maar tien dagen later werd het proces nietig verklaard.

Read the rest of this entry »

Guatemala , De eeuwige lenteblijft uit.

Posted 10-1-16

De president en de vicepresidente van het land enkele weken voor de verkiezingen achter de tralies, het is geen  alledaagse gebeurtenis. Temeer omdat het de roemloze afsluiter is van vier jaar regering. Vier jaren regering, een balans. 

Read the rest of this entry »

Verkiezingen oktober 2015

Posted 4-11-15

Verkiezingen

oktober 2015

 

In de loop van de maand oktober vond de tweede verkiezingsronde plaats. Dit keer ging het over de verkiezing van president en vicepresident van het land.

Read the rest of this entry »

President Otto Pérez Molina in de gevangenis

Posted 4-9-15

President Otto Pérez Molina in de gevangenis

 

Eerst was het de beurt aan vicepresident Roxana Badetti om haar onschendbaarheid te verliezen, af te treden en aangehouden te worden voor miljoenenfraude. Daarna kwam de president himself aan de beurt, daar bewezen werd dat hij zelf ook in fraudezaken gewikkeld was. Het Hooggerechtshof ging in op de klacht voor medeplichtigheid aan grootschalige corruptie en richtte  een verzoek tot het parlement om de immuniteit van de president op te heffen. Daarop keurde het parlement dat verzoek goed op 1 september 2015. Op woensdag 2 september om middernacht diende de president alsnog zijn ontslag in, waardoor de weg vrij was om hem gerechtelijk te vervolgen. Ondanks de euforie van brede bevolkingslagen in Guatemala blijft toch een wrange smaak na omdat de ex-generaal en kaibil (speciale moorddadige elitegroep van het leger) zich voor de fraude zal moeten verantwoorden en niet voor onder meer de beschuldigingen voor betrokkenheid bij de genocide tijdens de militaire dictatuur. 

Read the rest of this entry »

Een creatieve stortvlaag tegen fraude in Guatemala

Posted 3-9-15

Vele duizenden mensen vulden de straten na het nieuws over een grootschalig corruptieschandaal dat georganiseerd werd vanuit het secretariaat van vicepresident Roxanna Baldetti. Vele miljoenen dollars werden verduisterd. Minstens 500 containers gingen illegaal aan de douane voorbij.

Het was de Internationale Commissie tegen de Straffeloosheid (CICIG) die de fraude aan het licht bracht. De Commissie begon het onderzoek in mei 2014 en beluisterde 66.000 telefoongesprekken die de evidenties aan het licht brachten. Een enorme stortvlaag van creativiteit, zo beschrijft socioloog Sergio Palencia de manifestatie van 25 april dit jaar.

Einde mei publiceerde CICIG een nieuw geval van zware fraude, ditmaal in het Instituut voor Sociale Zekerheid (IGGS), waar een familielid van president Otto Pérez Molina een hoge post waarneemt. 

Read the rest of this entry »

De Vereniging van Maya Advocatenen Amílcar Pop

Posted 8-7-15

De Vereniging van Maya Advocaten en Amílcar Pop

 

De staat Guatemala beschermt de economische belangen van de nationale en transnationale bedrijven, die in het land investeren. Bij het opstarten van megaprojecten worden de rechten en de belangen van de inheemse gemeenschappen niet in acht genomen.

 

De Vereniging van Maya Advocaten, samen met andere organisaties, neemt de verdediging op van de benadeelden.

Regelmatig springt de vereniging lokale gemeenschappen bij naar aanleiding van conflicten.

Een greep uit de activiteiten:

Read the rest of this entry »

Midden-Amerika vandaag - Radio Interview - 2 juni 2015

Posted 2-6-15

In heel Midden-Amerika zijn er grote problemen van onrecht, corruptie, moorden.
De bevolking komt op straat en eist soms nieuwe regeringen!

Hier volgt een interview van Radio 1 DE OCHTEND met Guido De Schrijver.

Read the rest of this entry »

De goddelijke wraak

Posted 19-4-15

35 jaar geleden werd aartsbisschop Oscar Arnulfo Romero van San Salvador in volle eucharistieviering neergekogeld. De kalender stond op 24 maart 1980. Sindsdien is de prelaat nooit meer weggeweest. Je komt hem overal tegen, op posters en affiches in huiskamers en in sommige kerken, op kantoren van mensenrechtenorganisaties en tijdens de jaarlijkse herdenkingsdag op spandoeken. Om de vijf jaar gaf het Romero Comité van San Salvador er een flinke boost aan en mobiliseerde honderden boeren, arbeiders, huismoeders en leerlingen van colleges.

Read the rest of this entry »